Julkkaritunnelmia ja Q&A -vastaukset

Hedan julkkarit on nyt juhlittu! Kiitos kaikille paikalle päässeille, hengessä mukana olleille, julkkarikilpailuun osallistuneille sekä tietysti Rikhradinkadun kirjastolle tapahtuman mahdollistamisesta.

Myös Q&A -arvonnan voittaja on nyt tiedossa, ja yllätyskirja lähtee postiin ensi viikolla. Kiitos kaikista kysymyksistä. Tässä vastaukset vielä tiivistettynä. 🙂

Mistä sait idean kirjaan?

Ideoita oli kertynyt vuosien varsilla hiljalleen muun muassa animesarjoista, uutisista ja nettikeskusteluista. Lopullinen sysäys Hedan kirjoittamiselle oli, että keksin haluavani kirjoittaa tarinan fanin – Noelin – näkökulmasta. Tärkeä oli myös Leinon runo ’Ei ne kaikki kuollehia’, johon tarinassa perustuu Hedan hittibiisi ’Not All of the Drowned Lads Are Dead’.

Mistä kirjan kirjoittaminen sai alkunsa?

Pimeänkutojien ilmestymisen aikoihin minulla oli jonkin aikaa paha writer’s block, mutta kun Hedan palaset viimein loksahtivat kohdilleen, itse kirjan kirjoittaminen vei vain kuukauden päivät.

Miten kirjan juon syntyi? Oliko juoni heti selvä vai muuttuiko kirjoittamisen varrella?

Juoni oli minulle yllättävänkin selvä jo heti alkumetreillä, enkä poikennut suunnitelmistani loppua kohti muuten kuin pienissä yksityiskohdissa. Ihan kaikkea en tosin suunnitellut ennalta: esimerkiksi Arianna tupsahti mukaan vasta kirjoittamisen keskivaiheilla ja hänestä tuli paljon tärkeämpi hahmo kuin olin osannut arvatakaan. En myöskään ollut aluksi ihan varma, missä tarkalleen ottaen Hedan piilopaikka fyysisesti sijaitsee. Jossain kohtaa mietin jopa trooppista saarta…

Miten olet keksinyt Hedan hahmon?

Vaikka Heda ei perustu kehenkään oikeaan julkisuuden henkilöön, on häneen varmasti tarttunut rahtusia myös joistakin niistä artisteista, kirjailijoista tai fiktiivisistä hahmoista, joita olen vuosien varsilla fanittanut. Helpointa ja samaan aikaan vaikeinta oli kuvailla Hedaa ainoastaan Noelin näkökulmasta: Noel kun ihailee Hedaa silmittömästi ja näkee hänet niin ollen ainoastaan idolina, ei niinkään inhimillisenä olentona. Toki Noelin ja Hedan suhde myös muuttuu kirjan mittaa.

Kerrot todella hyvin ja monipuolisesti Hedan asuinympäristön luonnosta ja asunnosta. Oletko joskus nähnyt jossakin vastaavaa luontoa tai rakennuksia?

Kirjassa liikutaan joissakin oikeissa, minulle tutuissa ympäristöissä, kuten Helsingin Etu-Töölössä ja Turun Itäharjussa. Toisaalta jotkin ympäristöt ovat täysin keksittyjä ja perustuvat lähinnä yhdistelmään mielikuvitusta, muistoja paikoista, joissa olen joskus oikeasti käynyt, ja sitkeää taustatutkimusta muun muassa Googlemapsin avulla. Usein keksitystäkin paikasta tulee omassa mielessä ennen pitkää hyvin elävä samalla tavalla kuin romaanin henkilöistä.

Millä tavalla ja tasolla samastut kirjojesi hahmoihin?

Joskus samastuminen on helppoa, joskus se vaatii enemmän ponnistelua. Joskus hahmosta on helpointa saada ensiote jonkin minulle tutun asian tai kokemuksen kautta, mutta ennen pitkää hahmo yleensä alkaa viedä tarinaa omaan suuntaansa ja voi kehittyä arvaamattomillakin tavoilla. Toisinaan hahmon kirjoittaminen taas vaatii ensin läjäpäin taustatutkimusta jostakin minulle aiemmin tuntemattomasta aiheesta, jotta hahmon ylipäänsä voi kirjoittaa uskottavasti. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos hahmo työskentelee jollakin alalla, joka ei ole minulle entuudestaan tuttu. Hedaa kirjoittaessani jouduin jonkin verran lueskelemaan esimerkiksi managerin työnkuvasta.

Miten keksit Noelin hahmon?

Noelin hahmo kehittyi pitkälti tarinan kirjoittamisen mittaa, sen enempiä suunnittelematta. Pidän antisankareista, mutta sellaisen hahmon pään sisään pääseminen vaatii usein vähän enemmän ja saattaa ottaa voimille. Minun on hengailtava hahmo pääni sisällä koko kirjoitusprosessin ajan, oli hän miten ikävä tyyppi tahansa. Niin kiinnostavaa kuin tällaisten hahmojen näkökulmasta kirjoittaminen onkin, Pimeänkutojien jälkeen halusin tietoisesti hengähtää hiukan ja kirjoittaa vaihteeksi päähenkilön, joka ei ole niinkään antisankari vaan sympaattinen ja helposti lähestyttävä tyyppi.

Onko elämässäsi ollut joku henkilö, jota olet käyttänyt inspiraationa johonkin Hedan (tai muun teoksesi) hahmoon? Jos on, voisitko kuvailla tätä henkilöä ja mitä piirteitä häneltä annoit kirjasi hahmolle?

En tarkoituksella ota hahmoihin vaikutteita oikeassa elämässä tapaamistani henkilöistä: tutuilla ei siis pitäisi olla pelkoa, että päätyisivät kirjojeni sivuille. Toki Hedan hahmoon ovat hieman vaikuttaneet myös muutamat oikeat artistit: inspiraatiota hänen esiintymisasuihinsa olen hakenut esimerkiksi virolaiselta Kerliltä ja monilta j-poptähdiltä. Toisinaan idea hahmoon syntyy sattumalta netissä tai muualla näkemästäni kuvasta: alan miettiä, minkälainen persoona tuollaisen kuoren alla voisi asustaa, millaista hänen elämänsä on…

Millaisista asioista teit taustatutkimusta Hedaa varten?

Laidasta laitaan! Taustatyön tekeminen kuuluu noin ylipäänsä lempivaiheisiini kirjoittamisessa, vaikka useinkaan en toteuta sitä kovin järjestelmällisesti vaan etsin tietoa sieltä sun täältä ennen kirjoitusprosessia ja sen aikana. Hedaa varten luin muun muassa kroonista syöpää sairastavien blogeja – tämä oli ehkä kirjoittamisen henkisesti raskain osuus. Toisaalta luin tosi mielenkiintoisia artikkeleita esimerkiksi saarella asumisesta, muusikoiden elämästä ja sen sellaisesta. Myös osaava kustannustoimittaja auttoi monien pikkufaktojen tarkistamisessa.

Oletko keksinyt valtaosan mainittujen esiintyjien ja kappaleiden nimistä? Tarkoitan tällä siis Hedan bändin ulkopuolisia esiintyjiä ja kappaleita.

Tuntui ensin aika haastavalta kirjoittaa sellainen kirja, jonka keskiössä on niin vahvasti kuvitteellinen artisti biiseineen ja levyineen. Mietin, saisiko lukija mielikuvan siitä, millainen artisti Heda on ja miltä hänen musiikkinsa kuulostaa. Lopulta kirjaan tosiaan tuli  tosiaan  paljon viittauksia myös oikeisiin artisteihin ja näiden tuotantoon. Ajattelin, että Heda tuntuu uskottavammalta, jos lukija tunnistaa myös tuttuja nimiä ja pystyy sijoittamaan Hedan musiikin jonnekin niiden joukkoon. 🙂

Mistä sait idean upeaan kansikuvaan?

Kirjan kannen on tehnyt kuvittaja-graafikko Karin Niemi. Suurkiitos hänelle upeasta kannesta! Oma toiveeni oli, että Hedan hahmo jäisi sopivasti salaperäiseksi – siksi Hedan kasvot ovat piilossa. Toivoin myös, että kirjan nimi muistuttaisi laulajan nimikirjoitusta – tämänkin ideani Karin toteutti vielä huikeammin kuin olin osannut kuvitellakaan! Kannessa uiskentelevat kalat olivat Karinin ajatus, ja ne sopivat monella tavoin tarinaan jo heti alkaen Hedan kadonneen sinkun nimestä ’Sea World’… mutta enempää en taida uskalla paljastaa!

Kiitos kysymyksistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s