Marraskuun lukusuosituksia – ja yksi pelisuositus

En ole enää moneen vuoteen osallistunut marraskuun Nanowrimoon (kansainväliseen romaaninkirjoitustapahtumaan, jossa päämääränä on kirjoittaa kuukaudessa 50 000:n sanan mittainen romaani). Tsemppiä kuitenkin kaikille kaikille tavoitetta kohti ahertaville!

Minulle marraskuu on tätä nykyä ennen kaikkea lukukuu. Kun ulkona on märkää, niljaista ja mustaa, on ihanaa käpertyä vilttiin ja napata pinosta kirja – tai, vielä useammin, laittaa korville kuulokkeet, sillä kuuntelen yhä enenevissä määrin äänikirjoja.

Tässä omat lukuvinkkini (ja yksi pelivinkki) marraskuusta selviytymiseen.

IMG_20181102_135232-01.jpeg

Juuli Niemi sai vuoden 2016 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon  romaanillaan Et kävele yksin, mutta on kirjoittanut sitä ennen myös paljon runoutta. Tuhat tytärtä -kokoelma sopii minusta hyvin myös sellaiselle lukijalle, joka ei aikaisemmin ole juuri lyriikkaa kuluttanut, sillä kieli on melko suoraviivaista ja kikkailematonta. Aiheet koskettavat  varsinkin nuoren aikuisen elämää. Jos sinulla ei ole aikaa lukea, kokeile ihmeessä runoutta – aloita vaikka yhden runon kirjallisuusshotilla päivässä.

Antti Erosen neljäs scifi-romaani Poltettu maa on niin tuore, etten vielä ole ehtinyt lukea sitä valmiina. Sain kommentoida kirjaa käsikirjoitusvaiheessa, ja se edustaa eräänlaista vaihtoehtohistoriaa. Mukana on niin avaruusolentoja kuin syvällistä pohdintaa sodan olemuksesta. Antti on entinen opiskelukaverini, ja pidimme monta vuotta yhdessä psykologian opiskelijoiden kirjoituspiiriä, josta jäi paljon hyviä muistoja.

Tässä kohdaa vedän hiukan kotiin päin, mutta olkoon. Marraskesi on muutama vuosi sitten julkaistu kokoelman spesistisiä novelleja, joiden aiheena on tavalla tai toisella iho. Useimmissa novelleissa on ainakin vivahde kauhua. Mukana on yksi omakin novellini, ja  mainioita novelleja esimerkiksi Anu Holopaiselta ja Taru Kumara-Moisiolta.

Screenshot_20181102-123734.png

Nadja Sumanen yllätti minut pari viikkoa sitten upealla nuortenromaanillaan Terveisin Seepra, joka tarttui luettavakseni aivan sattumalta.  Toki tiesin, että Sumanen on aiemmin voittanut Otavan nuortenromaanikilpailun. Terveisin Seepra kuvaa minusta hyvin yhdenlaisen nykyaikaisen perheen elämää, yksinäisyyttä ja nuoren viiltelyä: myös sitä harhakuvaa, jonka pelkät kuvat elämästä voivat saada aikaan. Tunnistin yhdestä  henkilöstä palan lukioaikaista itseäni. Synkistä aiheista huolimatta kirjasta löytyy myös ripaus huumoria ja toivoa.  Plussaa siitäkin, että kirjassa vilahtaa Jäämeri.

Screenshot_20181102-123834.png

Pauliina Vanhatalo puolestaan kertoo kirjassaan Keskivaikea vuosi  yhdestä vuodesta keskivaikean masennuksen kanssa kamppaillen: toimiiko mindfulness, entä ammatillinen kuntoutus? Teos edustaa Suomessa toistaiseksi vähän harvinaisempaa kertovaa tietokirjallisuutta, jota ainakin itse luen mielelläni, vaikka yhden ihmisen omakohtaisia kokemuksia ei voikaan yleistää muihin. Erityisen mukavaa oli kuitenkin kuunnella kirja ihanaäänisen Anni Kajoksen lukemana äänikirjana.

Lupasin vielä yhden syksyisen pelivinkin!

Wadjet Eye Gamesin elokuussa julkaisema Unavowed pelattiin meillä läpi heti, kun se tuli ulos. Unavowed on vaihtoehtoiseen New Yorkiin sijoittuva rooli- ja seikkailupeli, joka vilisee paranormaaleita ilmiöitä dzinneistä kummituksiin. Pelissä on monta vaihtoehtoista loppua ja tapahtumat muuttuvat sen mukaan, minkä mahdollisista näkökulmista pelaaja alussa valitsee. Minulle pelissä parasta olivat kuitenkin (kuten Wadjet Eyen peleissä yleensä) hahmojen laajat ja pitkälle mietityt taustatarinat sekä erinomainen dialogi.

Mitkä kirjat ja pelit auttavat sinut marraskuun yli? Vai viihdytkö kenties parhaiten juuri pimeässä? 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s